17. Ez az a ház... /T-35 nap/

 2011.07.14. 09:15

A két nappal ezelőtti írásban már rápillantottunk az épületre, és tekintetünket végigsiklattuk a modern technikának hála a környező utcákon is. A külső megjelenés azonban nem minden – amit ránézve a csodálatos homlokzatra, őszintén remélünk is -, így most egy kicsit beljebb invitáljuk az olvasót. Jelenleg még mi is csak annyi információval rendelkezünk mint akárki más a post végére, így külön érdekes lesz összehasonlítani a valóságot 5 hét és úgy 12 óra múlva a most leírtakkal! Tovább után bútorkölcsönzésről, lomizásról és az Allen House szolgáltatásairól!  

 

 

Mielőtt belépnénk képzeletben a lakásba, még egy pár szót ejtenénk a komplexumról. Már a külső képekből és a városközponti elhelyezkedésből adódik, hogy itt nem számíthatunk nagy területen elszóródó épületekre, külön központi kiszolgáló egységre, nyaraló feelingre. A szolgáltatások azonban a körülményekhez képest igen kecsegtetőek: konditerem, alagsorban pedig medence (képek a hirdetőtől).  

Utóbbi fokozatosan mélyülő, nagyjából 4-5 méter hosszú rövid és legmélyebb pontja 5 láb 4 inch. A kép alapján nem számíthatunk egy jó beltéri strand szimulációra, de ettől még határtalan lelkesedéssel tölt el minket ez a kényelmi funkció. A tél közepén egész napi laborban való munka után jól fog esni beledőlni a házi tavacskánkba alighanem! (A mi hiányzik az USA-ból listámon azóta is Top5-ben van az arizonai medencénk…) 

Elhatároztuk, hogy nem lesz gépjárművünk – erről majd később -, ennek megfelelően 4 kerék helyett legalább 2x2-re lesz szükségünk. Az épület rendelkezik fedett biciklitárolóval, továbbá lakásonként egy olyan 3 láb élhosszúságú tároló szekrénnyel is. Parkolni olyan 50$ körüli havi összegért lehetne, ez is egy érv volt a gépjármű beszerzésétől való eltekintés mellett.  

Mosoda, illetve aként szolgáló helység minden szinten van a lakáson kívül. Ez rosszabb mint ha lenne mosógépünk, de lényegesen jobb annál, mint a városba járni a szennyessel. Ennyit a létesítmény tágabb térségéről, és akkor nézzük a lakást. Idézzük fel a várható alaprajzot:  

Mint látható, lesz konyha, nappali és hálószóba, valamint egy kicsinyke fürdő. A fekhelyünket körülölelő tér lényegében egy ágyat és némi beépített szekrényt takar. Ágyneműt nem kapunk, de vinni sem tudunk, nem csak a repülőtársaságok jelentette korlátozások miatt, hanem mert természetesen mind az ágy, mind a párnák, mind a takaró egyszerű téglalapjainak b/a viszonyszáma élesen elüt az itthon megszokottól.  

A konyhában van hűtő/fagyasztó, sütő/tűzhely és mosogatógép is. Nincs viszont a felsorolásban szó mikro-ról, amit kénytelenek leszünk beszerezni, bár ismervén az amerikai konyhaművészetet én még jó oddsal adnám azt, hogy csak kimaradt a felsorolásból. Az alábbi képet illusztrációként kaptuk, de valami hasonlóra számíthatunk.  

A nappaliban egy ülőgarnitúra és néhány kisebb bútordarab vár majd minket remélhetőleg. Ez jó kiindulás, de legalább egy nagyobb asztalra szükségünk lesz, amin otthon lehet dolgozni. És akkor jön is a kérdés, hogy miként lehet mindezt beszerezni.  

Több lehetőség van. Elsőként említeném a craigslist-et, ami amolyan express jellegű online hirdetőfelület. Nagy csodája, hogy van egy „ingyen” rovat is, ahol néha egészen meghökkentő dolgokat lehet találni. Például:  

 

Igen, a második egy elektromos szervizt igénylő komplett jakuzzi…  

Az emberek nem akarják kidobni a cuccaikat, de pénzt sem feltétlen kérnek mindenért, mikor elköltöznek, ennek megfelelően a bútordarabok egyfajta körforgásban maradnak. Persze azért nem olyan sok az ingyen cucc, de nevetséges áron is sok termékhez hozzá lehet jutni. A képen látható polc 15$-t kóstál példának okáért.  

Real time vásárlást preferálók számára kiváló lehetőséget jelentenek az úgynevezett garázsvásárok, amikor is szombatonként a padláson/pincében/garázsban meghúzódó „jó lesz ez még valamire” termékeket eladják a hintaszékben ücsörgő tulajok. Itt is minden mélyen áron alul cserél gazdát. A felügyelőt néha csak az motiválja, hogy minél előbb kitakaríthassa a kacatokat a lakásából, a pénz másodlagos.  

Harmadjára következik egy remek kezdeményezés: bútorkölcsönzés a hozzánk hasonlók számára. Szombatonként az egyik helyi kis templom mögötti garázsban lehet szemezgetni a leadott bútorok közül. A darabokat egész évre bérbe lehet venni finoman fogalmazva baráti áron. 

COST? A one-time service charge applies, which is not refundable.

The renter may keep the furniture as long as enrolled in the UW.

Upon leaving Madison please return the furniture and contact the people above.

The service charge for used items depends primarily on how big the item is

and how difficult to move.  Heavily used and dirty: 1/2; broken but repairable: $1.

 

Beds - box spring, mattress: $10 each

Iron bedframe: $3, wooden or with headboard, futon frame: $10

     Complete twin, full bed, futon: $20, Complete queen: $30

Couch/Sofa: $30, small couch/loveseat: $20

Recliner: $15

Non-reclining upholstered (arm) chairs: $10

Office chair with casters: $10

Dining or desk chair: $5

Dining or kitchen table: $15

Computer or study desk with drawers or hutch: $15

Cupboard/shelf: small $5, tall $10

Chest of drawers: $15

Lamp: $5, Floor lamp $ 10

Stereo, TV, microwave, vacuum cleaner: $10

Iron, telephone, coffee maker, hot plate, etc: $3

Kitchen utensils: $1

Linens, bedspreads, etc: $1

Mint láthatjuk, nem csak bútorokat, de mindenféle hasznos berendezési tárgyakat is meg lehet itt szerezni, legalábbis őszintén bízunk benne!  

A terv tehát: craigslist ingyen termékek, garázsok szombat reggel, majd a maradékot felmarkolni a raktárból. Egyetlen probléma a szállítás lehet, lévén egy Toyota Yaris kaliberű bérlemény volánjánál ülök majd, de remélhetőleg hamar belebotlunk egy segítőkész pickup sofőrbe…

Címkék: albérlet craigslist bútorok madison wisconsin blog

A bejegyzés trackback címe:

https://wisconsin.blog.hu/api/trackback/id/tr523063512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása