„Failing to prepare is preparing to fail…”

- John Wooden

Kiválasztottuk tehát az egyetemet, sőt: egyetemeket. Sorrendbe raktuk őket, megálmodtuk a jövőt, és konstans módon hevesebben vert a szívünk már napok óta. Jött a legkritikusabb rész: felvenni a kapcsolatot a kinézett személyekkel. Mint már korábban írtam: van, aki egy egyszerű érdeklődő e-mail-el próbálkozik, de saját tanszékünkön szerzett tapasztalatból tudom, ezek bizony könnyen elkerülhetik a figyelmet. Adott volt tehát a feladat: mintegy 7000 km-ről egyetlen e-mailben úgy prezentálni szándékainkat és képességeinket, hogy az a valóságnak megfeleljen, ugyanakkor határozottan lenyűgöző benyomást tegyen az olvasóra… Megvolt a terv, jöhetett a kivitelezés, amit leginkább az aprólékos és mindenre kiterjedő jelzőkkel illethetnénk, mivel a rossz készülés talaján szökken szárba a bukás... Tovább után juhtenyésztésről és a ráfordított idő elvéről! 

 

 

Bizonyára mindenki számára ismerősek a visszatérő angol nyelvi kurzus feladatok: önéletrajz, motivációs levél írása, stb. Talán nem mindig figyelünk oda, és talán nem tűnik annyira nehéznek, de valójában igencsak komplikált feladatról van szó. Pályázati anyagunkat 4 összetevő tette ki:  

  1. Kísérő levél: értelemszerűen meg kell szövegezni egy e-mailt, amihez különböző dokumentumokat csatolunk. Ez lényegében egyfajta motivációs levél szerepét tölti itt be.
  2. Resume, azaz szakmai önéletrajz
  3. Ajánlások 

A legkevesebb gond talán az önéletrajzzal van, hiszen mindössze össze kell szedni a releváns adatokat és szépen megformázva sorba kell állítani őket. Az amerikai típusú resume nem igényel kommenteket, mondatokat, csak a száraz tényeket. Jónéhány példa átnézése után az alábbi struktúra született:

Fejléc: név, elérhetőségek

Professional Profile:

Ez a rész igényli a legtöbb kreativitást. Néhány gondolatjeles vázlatpontot kell írnunk önmagunkról, olyasmit mint: „jó szervezői és kommunikációs képességek”; „alapos elméleti háttér matematikából”; „kiemelkedő tapasztalatok merinói juh tenyésztése terén”, stb. Kicsit talán ódzkodunk az olyan jelzők használatától mint: „kiváló”, „különleges”, „alapos”, „igen hatékony”, „kivételes”, de nem szabad. Ahogy kanadai lakótársam annak idején fogalmazott: ha óvatosan adod elő, szerénykedve a képességeidet egy ilyen dokumentumban, akkor az jön le, hogy magadban sem bízol. Persze nem szabad elrugaszkodni a valóság szűkös talajától, de az amerikaiak szeretik az exceptional és hasonló jelzőket.

Research Interest: tényszerűen közölni, hogy kutatás határtalan horizontjának mely apró szegletére fókuszáljuk tekintetünket.

Education: avagy oktatás. Ez a legegyszerűbb pont: fel kell sorolni az egyetemeket, elvégzett szakokat. Szokás megemlíteni a diplomatémákat, szakirányokat és a tanulmányi átlagot, melyet x/5.00 formában érdemes aposztrofálni, lévén Amerikában nem egyezik meg a számítási módszer a miénkkel. (4.00 a felső határ a GPA-ben, így végülis egy odadobott 4.32 kissé nagyzolásnak tűnhet…)

Work Experience/Projects:

Ömlesztve érkezhetnek a korábbi munkahelyek, nyári gyakorlatok, stb. Hangsúlyozzuk a projekt nevét és időtartamát.

Publications: értelemszerűen, a Kiskegyedbe beküldött olvasói levél nem számít igazán…

Awards: ide besorolandók a valaha elnyert ösztöndíjak. Meglepő, de az amerikaiak gyakran feltüntetik az elnyert összeget is. Ez furcsának hathat nálunk, de követtük a példát.

Skills: elsősorban nyelvi, számítástechnikai ismeretek, vagy bármilyen más, a szakterület szempontjából releváns képesség számíthat.

Miscellaneous:

Itt aztán jöhet bármi: a Foo Fighters sofőrje voltam 3 éven át, vagy szerepet vállaltam a Nemzeti Színházban 3. ajtónállóként, esetleg 6 éven át voltam ifi válogatott öttusázó vagy megnyertem a területi kaszáló versenyt 92-ben… Meglepő, de volt már olyan elbeszélgetésem a BOSCH-nál, ahol a sporttevékenységemről érdeklődtek, és mikor kiderült, hogy 3 különböző alakulatban viseltem a csapatkapitányi karszalagot, abszolút értékelendő és informatív adatként tárolták el a dolgot.

Ajánlások

Az ajánlás látszólag egy formalitás, hiszen nyilván majdnem mindenki elő tud teremteni egy jól hangzó, udvarias, szépen megfogalmazott dokumentumot. Valójában azonban nagy különbség van ajánlás és ajánlás közt. Dr. Stépán Gábor, a BME Gépészmérnöki Karának dékánja mondta: az ajánlásnál nem a benne lévő dolog az igazán fontos, hanem hogy mennyi időt fordítottak rá. Ez látszik a megszerkesztésből, a tartalomból, a formátumból, és abból, hogy ki is írta. Például egy majdnem teleírt A4-es oldal a dékántól igen értékes, hiszen azt tükrözi, hogy az illető ráfordított a beosztásából adódóan igen kevés szabadidejéből jó 1 órát a szóban forgó hallgatóra. Az USA-ban ezeknek az ajánlásoknak lényegesen nagyobb a szerepe, mint itthon, sokat nyomnak a latban és az első benyomás kialakításában. Mi a saját tanszékeinkről – Prof. Nagy József, Dr. Wagner Ödön illetve Dr. Vad János – kért papírok mellett két forrással éltünk. Erika egy korábbi szakmai gyakorlatának vezetőjétől - Dr. Tamás Gál (Institute of Forensic Sciences) - szerzett be még egy ajánlást, számomra pedig korábbi tanulmányaim folytán Dr. Stépán Gábor szolgált egy megtisztelő oldallal. Minden érintettnek ez úton mondunk köszönetet ismételten!  

Végére maradt a kísérő levél, amivel az egész paksamétát becsomagoljuk, átkötjük és ezüstgyűrűvel a virtuális postagalamb lábához rögzítjük. Ez az első, amit olvasnak, ez a bemutatkozásunk, a belépőnk. A kezdés relatíve egyértelmű: bemutatkozás, honnan jöttünk, és különben is mit akarunk, hisz nem is ismernek….A folytatás több – néha órákig tartó – ügyeskedést és gondolkodást igényel. Egyrészt nem célszerű megismételni az önéletrajzot, másrészt viszont ki kell térni a vonatkozó háttér, jelen esetben a tanulmányok legfontosabb ismérveire és némi személyes felhangot is meg lehet ütni a motiváció illusztrálására. Az én esetemben ez egészen gyermekien lelkesre sikeredett még sok korrekció után is:  

Ever since my childhood I have been highly dedicated to become an engineer taking part in cutting-edge research and development activities. I remember having been impressed by the whole space program and the tremendous effort engineers made for success back then. This inspiration made me do my best all the time during my studies. As my enclosed resume indicates…

A következő szakasz a célintézmény terveinkben való elhelyezését szolgálta: éreztetni, hogy tudunk a helyről egész sokat; leírni, hogy miért is fontos ez nekünk, miért profitálhatunk belőle; felvillantani, hogy az intézmény mit nyerhet velünk, miért is jó nekik, hogy nekünk jó.

A végére marad egy udvarias, magabiztos lezárás, melyben kifejezzük reményünket a másik fél jövendőbeli megelégedésével kapcsolatban:  

I am confident that you will be pleased with the skills and experience portrayed in the resume attached for your convenience. I can assure you that if you are willing to give me an opportunity to prove myself for a year it would be beneficial for both sides.

Ha mindez megvan, akkor jöhet a  

Kíván további dokumentumokat csatolni?

Nem.

Küldés.  

kombináció. Majd nincs más hátra, mint az idegörlő várakozás és álmodozás, avagy esetünkben 12 magas vérnyomásos nap.

Címkék: ajánlás resume wisconsin blog

A bejegyzés trackback címe:

https://wisconsin.blog.hu/api/trackback/id/tr842934408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása