If you are not fluent as a culture in science, engineering and math, you will fade away so fast that you might just as well march back to the cave!”

-Neil deGrasse Tyson-

editorial2.jpg2012. május 10-én a senior nap alkalmából tiszteletét tette egyetemünkön, pontosabban helyileg a Mendota-tó partján, Neil deGrasse Tyson. Ha olvasóink ebben a pillanatban nem irigységgel vegyes meglepetéssel olvassák tovább a sorokat, az nem véletlen. Be kell hogy valljam, a műsor kezdete előtt mintegy 2 órával fogalmam sem volt róla, hogy kihez lesz szerencsénk. Ennek tükrében elismerésre méltó teljesítmény Mr. Tyson részéről, hogy alig fordult pár fokot a napóra, és már az ő videóit, cikkeit, könyveit kerestük a neten, miközben próbáltuk összeszedni túlterhelt memóriánkból az összes olyan hallott mondatot, amit később szeretnénk pontosan idézni. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ittlétünk egyik legnagyobb élményében volt részünk a gyorsan lepörgő nagyjából 120 perc alatt! Tovább után szó lesz arról, hogy hány csillag látható Bronx egén, és hogy ez miként kapcsolódik James Cameron-hoz, illetve saját példánkon éreztetjük, hogy akár egy ilyen beszéd is hatást gyakorolhat a világ egy apró, de remélhetőleg az eljövendő időben bővülő mikroközösségére! Jöjjön tehát a rock'n'roll asztrofizikus!

Címkék: előadás tudomány Neil deGrasse Tyson wisconsin blog

boleny.jpgA Télapóról már régen kiderült, hogy nem olyan a formában létezik, mint a mesékben. A mesebeli állatokról viszont egész mostanáig tévhitben éltem. A gonosz farkas, az aranyos maci, a “csodaszarvas” mind-mind átverés, már ami a rájuk ruházott tulajdonságokat illeti. A chipmunk kivétel: az tényleg aranyos, így róluk szól a nap zenéje. Hála az USA fantasztikus állatvilágának, olyan vadon élő tömeget láthattunk, amiről nem is álmodhattunk.

Címkék: wisconsin blog

155. Július 4 június 30-án

 2012.07.03. 06:49

4thofjuly.jpgSzombaton – június 30-án – került megrendezésre a Rhytm and Booms nevű rendezvény a város északi szegletében található egyik parkban. Az apropó a szerdára eső július 4-e volt, bármilyen furcsának is tűnhet ez (persze ha belegondolunk, hogy a Karácsony lényegében Hálaadáskor kezdődik november végén...). Megfigyeléseink szerint ugyanis az USA-ban nem nagyon szeretik, ha egy munkaszüneti nap csak úgy elkóborol a naptárban, és holmi pazarló módon a hét közepére esik. A nagy többségüket ezért valamilyen önkényes úton módon lehorgonyozták, mint például az adott hónap első hétfője, vagy utolsó csütörtök-péntekje, stb. A honatyák valószínűleg a Függetlenségi Nyilatkozat kapcsán nem gondolkodtak még el ezen a problémán, még az is elképzelhető, hogy meggondolatlanul szombaton írták alá a jeles dokumentumot. A Függetlenség Napja tehát kivétel ez alól a rendszer alól, de a programok mégis elkalandozhatnak (természetesen azért a szerda sem lesz eseménytelen). Tovább után kevés szöveg, több videó!

Címkék: zene hadsereg Július 4 wisconsin blog

What makes America the greatest country in the world?”

-The Newsroom-

AMERICA_USA-NUMBER-1.jpgA minap Attis átküldött egy linket, mely egy filmrészletre mutatott: az HBO új sorozatának, a Newsroom-nak egy majd 5 perces részletére. A jelenetben a hallgatóság soraiból egy fiatal, egyetemista lány tesz fel kérdést egy errefelé szokásosnak mondható panelbeszélgetés végén a jelenlévőknek. A kérdés roppant egyszerű:

Össze tudnák foglalni 1 mondatban, hogy önök szerint miért Amerika a legnagyszerűbb ország a Földön?”

A 3 jelenlevőből kettő elsüti a szokásos közhelyeket: lehetőség, sokszínűség, „szabadság és szabadság”... A harmadikat a moderátor addig nyaggatja – el nem fogadván eredeti válaszát: „a New York Jets miatt” –, amíg az egy 2 perces, ingerült monológgal áll elő, benne a végkövetkeztetéssel:

Tehát amikor azt kérdezed tőlem, hogy mi tesz minket a legnagyszerűbb országgá, fogalmam sincs, hogy egyáltalán mi a ******* beszélsz!!”

Maga a jelenet – tovább után egészben megtekinthető – természetesen eltúlzott: tapasztalataink szerint egy ilyen beszélgetésen a moderátor nem kezd el kötözködni, egy egyetemista hallgató pedig soha nem tenne fel egy ilyen kérdést... Mindezzel a karikatúra jelleggel együtt is remek ez a pár perc, mert ezzel kapcsolatban rengeteg kis gondolatfoszlányt össze lehet fűzni az egyik leginkább kőbe vésett amerikaiakkal kapcsolatos sztereotípiáról: miért gondoljuk, hogy ők a legnagyszerűbbnek gondolják magukat? Miért gondolhatnák ők magukat a legnagyszerűbbnek, és a közhiedelem ellenére sokan miért nem gondolják ezt mégsem?

Címkék: oktatás vélemény politika olaj apollo hadsereg sztereotípiák wisconsin blog

süti beállítások módosítása