19. "Wisconsin rules!" /T-29 nap/

 2011.07.20. 09:15

On, Wisconsin! On, Wisconsin!
Grand old badger state!
We, thy loyal sons and daughters,
Hail thee, good and great.
On, Wisconsin! On, Wisconsin!
Champion of the right,
"Forward", our motto
God will give thee might!"

-Wisconsin State Song-

Gondolatban felröppenve az imént bemutatott jövendőbeli lakásunk képzeletbeli erkélyének még csak oda sem gondolt korlátjáról, egyenesen a csillagos eget vesszük célba, és meg sem állunk az emelkedésben addig, amíg alattunk Wisconsin állam zöldellő síksága ki nem tölti a látóhatárt. Nem állíthatjuk, hogy ez a fenséges vidék az USA-ban a kelet-nyugat viszonylatot leszámítva bármilyen más szempontból központi pozícióban lenne – noha előválasztásoknak is helyt ad -, de mivel ez lesz az otthonunk, kicsit itt az ideje barátkozni vele!

 

 

Az USA messziről szemlélve lényegében New York városa, California meg esetleg Florida. Közelebbről nézve még a nemzeti parkok, még közelebbről pedig lényegében a két partvidék. Még maguk a helyiek is, kiknek megadatott, hogy reggel ha nem is láthatják, de legalább a levegőben érezhetik az óceán közelségét, is hajlamosak az ország középső területein élcelődni. Említhetjük mondjuk Penny nebraskai származását a Big Bang Theory-ban, vagy a Justified kiváló sorozatát, hol a törvény embere az igazi ’redneck’ prérin osztja a golyókat Kentucky-ban.

 

Wisconsin ugyan nincs talán egy kategóriában a fenti helyekkel, de semmiképpen sem áll távol tőlük. Vidéknek tekintett térség ez, hova a postagalamb is stoppal megy ki, lehetőleg télikabátban. Az is közös a fent említett példák és Wisconsin sorsában, hogy utóbbi is megkapta a magáét egy korábban közkedvelt sitcom-ban viszonylag rendszeresen. A Spin City (Kerge Város) egészen remek epizódjaiban a New York-i polgármesteri hivatalban örökké cikizett wisconsini James válik gyakran társai céltáblájává provinciális mivolta okán. By the way: Michael J. Fox rules!

 

Kicsit magyarosan vegyünk néhány dolgot, ami nincs Wisconsinban:

  • NHL csapat                                                                          
  • sivatag
  • Chicago: bár közel van, sok szó lesz róla, a térképen is hajlamos az ember átsiklani a távolságon és vele együtt az államhatáron, de bizony az USA egyik legnagyobb városa Illinoist gazdagítja
  • másik nagyváros, a szó LA, NY, Chicago értelmében
  • tengerpart
  • banán

De ne csüggedjünk, mert cserében van sok más:

  • NHL helyett ott a Green Bay Packers, avagy az NFL pillanatnyi bajnoka, az amerikai nemzeti vallás jelenlegi zászlóvivője és messiása, valami oknál fogva rengeteg magyar szimpatizáns rajongásának tárgya, Favre apó legendás karrierjének színhelye. Ráadásul NHL van a szomszédos Minnesotában és Chicago-ban is.
  • Sivatag helyett zöld területek garmadája, füves legelők, lombos fák, túrázó és biciklis paradicsomok, gyalogkakukk helyett sasok és nagyvadak.
  • Chicago és más megapoliszok helyett Milwaukee, ami a maga 2 milliós lakosságával számtalan programlehetőségnek ad helyet, de mégsem kell kétnapi hideg élelem az autópálya bevezető szakaszokra esetleges nyersanyagbeszerző túrák megejtése során.
  • Tengerpart helyett tavak sokasága (15000 darab) csempész némi fénytörő kék csillogást a zöld különböző árnyalataiba, hogy aztán télen mindent belepjen a vakító fehérség végeláthatatlan hidegsége.
  • Banán helyett töménytelen sajt, mondhatnánk Amerika Svájcának is a tejgazdaságáról elhíresült térséget, de az előző pont miatt Finnországgal is vonhatunk párhozamot, ha nagyzolni szeretnénk, és mint leendő lokálpatrióták ez kötelességünk is!  

Ha California a nemzet luxusvillája, New York a belvárosa, Florida a játszótere, Texas a benzinkútja, Colorado a síparadicsoma, Nebraska a takarmányosa, akkor Wisconsin a nemzet városligete, ahol a békére és harmóniára vágyó megfáradt hivatalnok kiülhet egy pár percre elfogyasztani csomagolt ebédjét, vitorlázhat egyet a lágy kanadai fuvallatok által tovarepített vitorlásokkal, vagy éppen kiadós téli sportolással frissítheti elgémberedett izomzatát, netán hólapátolással múlathatja az időt.  

Szokjuk tehát a hangulatot – mielőtt rátérnénk a földrajz és történelem órára -, és gondoljunk pozitívan r: erre a vidéki bájra, melyet bármely nap 2 óra alatt a chicagoi forgatagra cserélhetünk, mert 1 éven át ez lesz az otthonunk, és reméljük még sokszor idézzük majd James-t:  

„Wisconsin rules!!!!!”

Címkék: wisconsin spin city wisconsin blog

A bejegyzés trackback címe:

https://wisconsin.blog.hu/api/trackback/id/tr683080163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szg01 2011.08.04. 05:14:45

Csak a Green Bay és Csak Favre apó!!! :)
süti beállítások módosítása