Nézd már Tommy, milyen patinás, bizalomgerjesztő objektum!”

-Török /Blöff/-

IMG_1675.JPGA hétvégét Beth és Javier társaságában Wisconsin északi felében töltöttük, ahol számos program mellett a szállással kapcsolatosan egy új élménnyel is gyarapodtunk. Nevezetesen először életünkben kempingezésre adtuk fejünket. Pontosabban először kellett magunknak gondoskodnunk a saját ellátásunkról egy kempingezés alkalmával, hiszen Peruban már volt szerencsénk a teljes kiszolgálás melletti táborozáshoz. Tovább után a sok sztereotípia rombolás mellett most úgymond kreálunk egyet az itteni emberek szokásairól!

Alighanem mindenkinek megvan a „TV-t néző amerikai”, „a hot-dog és/vagy hamburger majszoló amerikai”, „az amerikai psycho” „a steak-et sütő amerikai” vagy a „böszme nagy terepjáróval hasító amerikai” klasszikus ecsetvonásokkal festett, kitörölhetetlen képe. Viszont a „kempingező/piknikező amerikai” valahogy nem illik a gyűjteménybe, pedig tapasztalataink alapján az egyik legtipikusabb kompozícióról beszélhetünk.

A piknik, a kemping, és ezek velejárói ugyanis a kultúra részét képezik itt (erre majd a következő írásban még visszatérünk). Alapos a gyanú, hogy minden áldott családnak van megfelelő felszerelése. Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy ez egyenértékű a természetbe való kiszabadulás élményével, kicsit árnyalnunk kell a képet. Konkrétan az alábbi fotóval egy a tipikusnál azért nagyobb objektumról:

camping.JPG

Vegyük figyelmesen szemügyre ezt az egységet, ami mellett a Knight Rider-ben látható legendás kamion is csak egy ócska, kerekes bungalónak tűnhet, és talán csak annyit róhatunk fel neki, hogy nem 'baba kék'.

Először is ott a gépjármű, ami elé van kötve, és önmagában 50000$ körüli piaci értéket képvisel, valamint teljesítményét talán nem is lóerőben, hanem bölényben mérik. Amikor a Halálos Fegyver 2 végén Martin Riggs elrántotta az oszlopos házat egy pickup-al, akkor eleinte az volt az érzésem, hogy ez azért túlzás. Azóta behatóbban megismerkedhettünk mind az amerikai építészettel – különös tekintettel a nyílászárókra és a falakra továbbá a könnyűszerkezetes kiképzésre –, mind ezekkel a kisteherautókkal, és cseppet sem tűnik túlzónak a dolog. Ettől függetlenül megdöbbentő, hogy azt a lakókomplexumot könnyedén ragadja magával a járgány, egyszersmind a hossza egyfajta magyarázat az amerikai útépítők kanyarokkal kapcsolatos látható komplexusaira.

A lakókocsi kerekes ház méretei már önmagában lenyűgözőek, de felhajtottuk a netet néhány belső tér fényképért. Készüljetek fel valami olyasmire, mint a Haláli fegyver lakókocsis jelenete, amikor a lepukkant szemétdomb állagú tragacsba lépve egy görög stílusú oszlopcsarnok fogadja a látogatókat:

keystone-raptor-fifth-wheel-toy-hauler-2010-interior-4.jpg

Először azt hittem, hogy ez valami terv, vagy futurisztikus kiadás egy átlagos szaúdi olajmágnás sejk egyéni megrendelésére, de nem. Néhány alaprajzot is találhatunk a honlapon:

keystone-raptor-fifth-wheel-toy-hauler-2010-floorplans-large.jpg

tailgateMain.jpgAz RV (recreational vehicle) viszont csak az egyik figyelemreméltó tartozéka a kempingező amerikainak. Sokkal szembeötlőbb a kényelemhez való ragaszkodás a kiegészítő felszerelések terén, még talán a Főnök horgász széke és pironkodna. A TV erősnek tűnhet a fenti képeken, de Javier-ék a saját szemükkel láttak pár hete egy olyan – ennél sokkal lepukkantabb és kisebb – RV-t, amelynek hátuljában egy méteres plazma TV sugározta a műholdas Direct TV kapcsolatnak hála az aktuális baseball meccset a szabadban falatozók örömére. Ez az extra jellemzőbb az urbanisztikus kempingezéseken, röviden a tailgate party-kon, amelyek európai szemmel tökéletesen értelmezhetetlenek. Az esemény a focimeccsekhez köthető, amikor is az emberek kiszabadulnak a házaik elé, a parkolókba, a külön elkerített övezetekre, ahol aztán autóik köré telepednek, előrántják a már sokat emlegetett kempingszékeket (a menőbbek a lábtartóval ellátottakat), asztalokat, grillezőket (elmaradhatatlan kellék, mindenképp helye lenne az USA-t legjobban jellemző 5 tárgy listáján), labdákat, játékokat, a platóra kiteszik a TV-t, és ha már a stadionba nem jutottak be, legalább így növelik az élményfaktort sokad maguk társaságában a szép zöld gyepen a fák árnyékában a tűző napon, a saját sátortető alatt, a parkoló aszfaltján. Persze itt is el lehet menni az extremitásokig (ilyet azért nem láttunk még):

hbb_001.jpg

316-07001p1.jpgÉrdekességként kiemelnénk a hűtődobozt, ami több szempontból is gusztustalan egy jószág. Először is, mert gyakran Budlight-ot rejt. Másodszor, mert a jól megszokott jégakuk helyett a jég iránt beteges vonzalmat tápláló nemzet fiai egyszerűen zsákban veszik (!!) a jeget, amit aztán a hűtendő cucc köré öntenek. Ennek eredményeként nem csak minden nedves lesz, de legalább néha ki lehet lögybölni a vizet, a földre lerakva össze lehet sározni mind a hűtőt, mind a belőle kivett dobozokat, rossz zárás esetén befolyhat a víz az ételbe, stb. Gyakorlatilag nem tudunk egyetlen érvet sem felhozni emellett a kialakítás mellett.

coleman_screen_tent.jpgA további látványos elemek tulajdonképpen a maguk módján mind praktikusak, csak kicsit komikussá teszik a természetbe való kiruccanást, mikor lényegében az attól való hermetikus elszigetelődést szolgálják. Láttunk átlátszó hálóból készült sátrat, amit felhúztak a piknikező asztal fölé, talán a rovarok ellen (melyek nem voltak), talán a nap ellen (amely még annyi sem a fenyők alatt). Láttunk komplett összecsukható konyhabútorokat, és a lakókocsi oldaláról nyíló napellenzőket. Ilyen mosogatóállványt nem, de mindenki megnyugodhat, aki esetleg aggódott volna: igen, létezik.

camping-and-fishing-on-the-darling-river-L-7aBNtq.jpeg

A kisebb holmik viszont tényleg nagyon kézre állóak. Beth hozott a mosogatáshoz egy víztartó batyut, ami teljesen képlékeny, és miután beletöltjük a vizet, szépen megtartja azt a felszínen úszó, száj körül húzódó felső gyűrűnek hála. Voltak még kis „tűzhelyek” is, amik igen kompakt alkalmatosságok, gyakorlatilag egybe vannak épülve a hozzájuk tartozó edénnyel.

Végezetül visszautalnék még néhány korábbi írásra, amelyben már érintettük a piknikezéssel kapcsolatos megfigyeléseinket. Piknikezni gyakorlatilag létkérdés az amerikaiak számára, ezt már megállapíthatjuk. Minden alkalmat megragadnak a szabadtéri komolyzenei koncerttől kezdve a meccseken át a tűzijátékig. De azt még mi sem gondoltuk, hogy a minden alatt mennyire tényleg a „minden”-t kell érteni. A következő írásból újabb részleteket tudhattok meg! 

Címkék: természet piknik camping annyira amerikai wisconsin blog

A bejegyzés trackback címe:

https://wisconsin.blog.hu/api/trackback/id/tr234674293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása