„let your parents know they have nothing to worry about!  You're in good hands and Madison is a super friendly town”

-Nicole Zimmer, egy ügyintéző levél végén…- 

48 óra van hátra az indulásig, és még adósak vagyunk két posttal, amelyeket vagy megírok most, vagy hallgatunk mindörökre. Az egyik a jövendőbeli városunkról szólna – hogy némi tényanyaggal is kiegészítsük a már ismert kedvcsináló videót -, a másik pedig az egyetemről. Ismeretanyagunk alighanem szélsebesen fog bővülni mind a két témakörben, gyorsan illusztrálva sok-sok fényképpel is a Google által feldobott ábrák gyűjteményét, de egy rövid ismertetőt azért megosztanánk a történelem és adatok iránt fogékony olvasókkal. Tovább után az USA 81. legnagyobb városáról szólunk!


View Larger Map

 

A lakosság 2010-es adatok alapján 233209 főre rúg, ami elővárosokkal együtt eléri az 561505-t (pontosabban a hivatalosan Metropolitan Statistical Area-nak nevezett közigazgatási kategória populációja ennyi), ezt növeljük meg 2 nap múlva 2-vel. A környező elővárosok magukban foglalják DeForest, Shorewood Hills, Sun Prairie (ahol kiváló garázsvásárokat hirdetnek péntekre és szombatra), Fitchburg, Maple Bluff, McFarland, Stoughton, Middleton, Monona, Oregon, Waunakee és Verona községeket, amelyek közül bizonyára többel szorosabb ismertséget kötünk majd a bevásárlásaink alkalmával. A lakosság 76%-a fehér, ez valamivel alacsonyabb, mint az államra vonatkozó érték. Őket egészíti ki 7-7% fekete, ázsiai és hispán kisebbség, meg még elenyésző százalékban egyéb rasszok képviselői.  

 

A várost 1836-ban alapították, amikor James Duane Doty megvásárolt 4 négyzetkilométer területet a térképen is jól látható Mendota és Monona tavak közt. A kijelölt terület lett az előző évben megalapuló Wisconsin territórium székhelye. A territórium státusz az állammá válás folyamatának első lépcsőfoka. A létrejövő territóriumok egy meghatározott népességszám elérése után folyamodhattak kérelemmel az Unióhoz az Egyesült Államokba való felvételért. Erre 1848-ban került sor. A várost James Madison-ról, az USA 4. elnökéről nevezték el, az utcákat pedig az alkotmány 38 aláírójáról, ami egyesek szerint sokat segített abban, hogy elnyerte a tartományi székhely státuszt a döntő szavazáson. Kicsit prózaibb okként megjelölhető a központi földrajzi fekvés is…  

A territóriumból 1848-ban állam lett, Madison pedig megőrizte pozícióját, 1 évre rá helyt adott a University of Wisconsin intézményének is, mely a mai napig meghatározza a város arculatát. 1854-ben megérkezett a vasút – a korban az USA irtózatos vasút építkezésekbe kezdett, és a teljes világ vasúthálózatának mintegy harmada az Egyesült Államok területén kígyózott -, 1856-ban pedig a város minősítés 6863 lakossal.  

A városnak központi szerepe volt a Polgárháborúban, amelyben az unió seregeinek biztosított ellátást. A település nyugati felében található Camp Randall támaszpont szolgált a csapatok elszállásolására, kiképzésére, a déli foglyok „tárolására”, és az utolsó állomáshelyül a Konföderáció ellen vonuló hazafiak számára. 1917-ben a támaszpontot lebontották, a területet pedig az egyetemnek adták, amely fel is húzta itt a Camp Randall stadiont – a maga 80321 férőhelyével (egyetemi csapat stadiona!!!) a világ 41. legnagyobb ilyen objektuma -, mely a mai napig otthona a „borzoknak”, mellesleg lakásunktól alig pár száz yardra található.  

A községet földrajzi szempontból leginkább a tavai jellemzik. 4 nagyobb vízfelület veszi körbe az épületeket, melyek összesen a 219 négyzetkilométeres közigazgatási terület 19%-át fedik. Ezek a Mendota, Monona, Waubesa és Kegonsa tavak, melyeket a Yahara folyó köt össze. A szemfülesek a térképen hamar ráakadhatnak a kicsit kisebb Wingra tóra, amelyet a fenti rendszerrel egy mesterséges csatorna köt össze. Az említett folyó ezt követően beömlik a Rock Riverbe, ami meg sem áll a Mississippi-ig.  

Madison gazdaságát egyértelműen meghatározza az egyetem, és a magas színvonalú oktatásra alapuló high-tech iparágak térhódítása. A Forbes magazin kimutatása szerint 2005 környékén az egész nemzetben itt volt a legalacsonyabb a munkanélküliség (az országos átlag fele, 2,5%), és a lakossághoz viszonyítottan arányaiban itt élt a legtöbb doktori fokozattal rendelkező egyén. Az elmúlt években rendszeresen bekerül a város a TOP10-be a „Legjobb hely az üzlethez és karrierhez” rangsorban. A Money magazin 1996-ban egyenesen a településnek ajándékozta a „legjobb hely az életre az USA-ban” kitüntető címet. Azóta is rendszeresen az élbolyban tanyázik a tavak közt megbúvó gyöngyszem. Ezt részben a fent említett alacsony munkanélküliségnek, részben a kiváló oktatásnak köszönheti. A Forbes listáján oktatási szempontból a város második az egész USA-ban. Összesen 50000 hallgató tanul a University of Wisconsin–Madison, az Edgewood College, a Madison Area Technical College és a Madison Media Institute padjaiban. Üdítő adat a filmek miatt bűnözés okán aggódó szülőknek és ismerősöknek – na meg jómagunknak is, akik sokat fognak gyalogosan közlekedni -, hogy a város az USA 3. legbiztonságosabb nagyvárosa a bűnügyi statisztikák alapján. 

Ennyi száraz statisztikai adat talán elég is lesz annak érzékeltetésére, hogy mennyire bíztatóak is a kilátások. Nem véletlen, hogy a város képeit meglátván azonnal beleszerettünk, és eltökéltük: ennek kell lennie, ide akarunk menni! Legközelebb már a helyszíni tapasztalatainkat osztjuk majd meg, mert nincs igazán sok értelme, hogy az egyes városrészekről elkezdjünk mesélni a neten olvasottak alapján. Majd ha látjuk őket a saját szemünkkel!

 

 

Címkék: történelem wisconsin madison uow m wisconsin blog

A bejegyzés trackback címe:

https://wisconsin.blog.hu/api/trackback/id/tr833155491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása